Sri Lanka | bezienswaardigheden | actief | plaatsen | rondreis | Sri Lanka met kinderen | vervoer | reisinfo | weer | links

Het weer in Sri Lanka

In Sri Lanka zijn er verschillende soorten tropisch klimaten terug te vinden. Welk soort klimaat in wel deel van het land voorkomt heeft alles te maken met de hoeveelheid neerslag er in een gebied valt. Het zuidwesten en het noordoosten hebben een tropisch moessonklimaat terwijl het centraal westelijke deel weer een tropisch regenwoudklimaat heeft. De hogergelegen delen van het eiland rond Nuwara Eliya en Little Adams Peak hebben een warm mediterraan klimaat. De gemiddelde dagtemperatuur ligt hier net boven de twintig graden Celsius.
Het centraal noordelijke deel van het eiland is over het algemeen genomen het droogste deel en kent een tropisch savanneklimaat. Het klimaat van Sri Lanka wordt mede bepaald door de vele winden die vanaf de Indische Oceaan over het eiland waaien. Door deze winden zal het langs de kust altijd een paar graden koeler zijn dan in het binnenland.

Sri Lanka bezienswaardigheden

Sri Lanka heeft veel te bieden op het gebied van natuur, bezienswaardigheden, tempels en monumenten.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor Sri Lanka samengesteld:
Sri Lanka bezienswaardigheden top 10

Zomerzon

De meeste toeristen komen voor een zomervakantie naar Sri Lanka. In deze periode zijn er in heel Sri Lanka behoorlijk wat toeristen te vinden. De meeste maken een korte of lange rondreis over het eiland. De kans op slecht weer is tijdens de hoogzomermaanden het kleinst. Langdurige neerslag of koude dagen zal je in juli of augustus niet snel tegenkomen. Wil je naar Sri Lanka toe voor een zon-, zee- en strandvakantie, dan kun je het beste naar het noordoosten van het eiland afreizen. Hier heb je de grootste kans op lange zonnige dagen. Gebruik wel altijd, ook op bewolkte dagen, een zonnebrand met een hoge factor want de zonnekracht in Sri Lanka is een stuk hoger dan dat wij gewend zijn in Nederland.

Winterzon

Door de hoge temperaturen die tijdens onze winterperiode in Sri Lanka gemeten worden is Sri Lanka uitermate geschikt als winterzonbestemming. Door de steeds goedkoper wordende tickets is Sri Lanka een steeds populairder wordende winterzonbestemming aan het worden. Met name de plaatsen in het zuidwesten van het land zijn in deze periode erg populair. De neerslag is er in de winterperiode minimaal en de gemiddelde dagtemperatuur ligt in dit deel van Sri Lanka tijdens de wintermaanden rond de dertig graden Celsius. Het oostelijke deel van het land is minder geschikt als winterzon bestemming. De gemiddelde neerslag ligt er behoorlijk wat hoger in deze maanden en de zonne-uren lager.

Regenperiodes

Niet alle delen van Sri Lanka zien evenveel neerslag op Jaarbasis. De lagergelegen delen in het noorden van het land zijn over het algemeen veel droger dan het hoger gelegen zuidelijke deel van het land. De regen die in het noorden valt wordt dan ook bijna altijd gelijk geabsorbeerd door de grond en enkele minuten later is het weer overal droog. De meeste regen valt er in het zuidwesten en in het noordoosten in de periodes april, mei, juni en oktober november. Dit zijn over het algemeen vrij stevige buien die hard en hevig zijn maar kort duren. Dagenlange miezerregen zoals wij die in Nederland kennen komt in Sri Lanka niet of nauwelijks voor.
Bijzonder is dat wanneer het in Sri Lanka regent de mensen juist naar buiten gaan in plaats van naar binnen. De koelte van de regen wordt door veel mensen als aangenaam gezien.

Winter in Sri Lanka

Echt winter wordt het nooit in Sri Lanka, maar volgens de Sri Lankanen is het gebied rondom Nuwara Eliya hun winter. Dit klopt ook wel. Er worden hier voor Sri Lankaanse begrippen behoorlijk lage temperaturen gemeten. Hier ligt de gemiddelde dagtemperatuur er net boven de twintig graden Celsius. In de avond en nacht kan het kwik er zakken tot rond de tien graden Celsius. Dit voelt voor de gemiddelde inwoner van het land aan als stevige vorst. De toeristen lopen er over het algemeen nog in hun korte broeken en T-shirts terwijl de plaatselijk bevolking de mutsen al op heeft.

Temperaturen

Sri Lanka heeft het gehele jaar een aangenaam klimaat met dagtemperaturen die het gehele jaar tussen de dertig en de tweendertig graden schommelen. Natuurlijk is dit per regio verschillende maar hele grote temperatuurverschillen komen er maar nauwelijks voor. Al in de lagergelegen binnenlanden in het noorden van het land kan het kwik wel wat verder oplopen. Hier zijn temperaturen rond de veertig graden Celsius niet uitgesloten. In het centraal zuidelijk deel in de hoger gelegen delen van het land kan het koeler zijn met name in de buurt van Nuwara Eliya.
De gemiddelde dagtemperatuur in de plaatsen direct in de buurt van de oceaan ligt meestal enkele graden lager dan in de rest van het land. Dit heeft alles te maken met het koelende effect van de Indische Oceaan op het klimaat van Sri Lanka.

Orkanen

De kans op orkanen in Sri Lanka is minimaal. Er is de afgelopen honderd jaar geen enkele orkaan in Sri Lanka aan land geweest.

Tsunamis

De Tsunami van 2004 was de eerste echt grote geregistreerde tsunami die in Sri Lanka aan land kwam. De hele oostkust, de zuidkust en de zuidoostkust van Sri Lanka werden allemaal zwaar getroffen. In totaal zijn er ongeveer 35.000 mensen omgekomen tijdens deze zeebeving. Langs de zuidwestkust zijn de gevolgen van deze zeebeving nog steeds goed zichtbaar. De kans dat er op Sri Lanka weer een dergelijke beving zal voorkomen i zeer klein maar niet onmogelijk. Wel zijn er op meerdere plaatsen een tsunamiwaarschuwingssysteem aangelegd wat de inwoners in de kustgebieden op tijd zou moeten waarschuwen.

Klimaattabel westkust Sri Lanka (Colombo)

Onderstaande klimaattabel geldt voor Colombo, een stad die gelegen is aan de westkust van Sri Lanka. Deze gegevens gelden niet voor de gehele westkust van Sri Lanka, want er kunnen zeker lokale verschillen voorkomen. Voor de klimaatinfo van andere plaatsen in Sri Lanka kun je de pagina klimaatinfo Sri Lanka bezoeken.

 

gemiddelde maximum
temperatuur

gemiddelde
minimum
temperatuur
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur
januari 31 C 22 C 8 uur 5 dagen 58 mm 28 C
februari 31 C 23 C 9 uur 4 dagen 73 mm 28 C
maart 32 C 24 C 9 uur 7 dagen 128 mm 29 C
april 32 C 24 C 8 uur 11 dagen 246 mm 30 C
mei 31 C 25 C 6 uur 10 dagen 392 mm 30 C
juni 30 C 25 C 6 uur 10 dagen 185 mm 29 C
juli 30 C 25 C 6 uur 8 dagen 122 mm 29 C
augustus 30 C 25 C 6 uur 8 dagen 120 mm 28 C
september 30 C 25 C 6 uur 10 dagen 245 mm 29 C
oktober 30 C 24 C 6 uur 14 dagen 365 mm 29 C
november 30 C 23 C 7 uur 14 dagen 414 mm 29 C
december 30 C 23 C 7 uur 11 dagen 175 mm 28 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Klimaattabel oostkust Sri Lanka (Batticaloa)

Onderstaande klimaattabel geldt voor Batticaloa, een stad die gelegen is aan de oostkust van Sri Lanka. Deze gegevens gelden niet voor de gehele oostkust van Sri Lanka, want er kunnen zeker lokale verschillen voorkomen. Voor de klimaatinfo van andere plaatsen in Sri Lanka kun je de pagina klimaatinfo Sri Lanka bezoeken.

 

gemiddelde maximum
temperatuur

gemiddelde
minimum
temperatuur
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur
januari 29 C 23 C 7 uur 5 dagen 210 mm 28 C
februari 30 C 23 C 8 uur 4 dagen 128 mm 28 C
maart 32 C 24 C 9 uur 7 dagen 89 mm 29 C
april 33 C 25 C 8 uur 10 dagen 55 mm 30 C
mei 33 C 26 C 7 uur 9 dagen 39 mm 30 C
juni 33 C 26 C 6 uur 9 dagen 24 mm 29 C
juli 33 C 25 C 6 uur 8 dagen 41 mm 29 C
augustus 33 C 25 C 7 uur 8 dagen 61 mm 28 C
september 32 C 25 C 6 uur 9 dagen 69 mm 29 C
oktober 31 C 24 C 6 uur 14 dagen 202 mm 29 C
november 30 C 24 C 6 uur 14 dagen 354 mm 29 C
december 29 C 24 C 6 uur 11 dagen 419 mm 28 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

Je kunt zonder al te veel problemen het gehele jaar afreizen naar Sri Lanka. De maanden mei, juni en oktober, november worden over het algemeen gezien als de slechtste maanden voor een reis naar Sri Lanka. Dit komt door de grotere kans op langdurige neerslag in deze periodes. De zonzekerheid is het grootst in de periode van november tot april. Voor zonaanbidders is dit de ideale periode. Pin je echter niet te veel vast op de weercijfers die bekend zijn over Sri Lanka. Niets is zo veranderlijk als het weer. Zo kan het zomaar gebeuren dat in een periode dat de zon uitbundig zou moeten schijnen het voortdurend regent en visa versa.
Over het algemeen kan gezegd worden dat de beste reisperiode voor het zuidwesten van december tot en met april is. Het oostelijke deel kun je het beste tussen april en september bezoeken. Natuurlijk is dit voor iedere reiziger verschillend. Wil je namelijk de walvissen zien dan kun je van februari tot april naar de oostkust en van december tot maart naar de westkust. Wil je de Perahera van Kandy bezoeken dan zal je in de hoogzomermaanden de stad moeten bezoeken.

Meer info over Sri Lanka

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Sri Lanka:
beste maanden voor een Sri Lanka vakantie
bijzondere plaatsen in Sri Lanka

Sri Lanka fotoreportages
Sri Lanka informatie
Sri Lanka weer & klimaat
winterzon vakantie in Sri Lanka

alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy